Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

TUTUSTU PERHEISIIN, JOTKA NUKKUVAT YÖNSÄ HYVIN

 

 

Toivo

 

Vuoden 2016 tammikuussa silloin kahden kuukauden ikäinen Toivo oli hyvin rauhaton vauva, joka kärsi koliikista sekä refluksitaudista. Kuten arvata saattaa, tilanne oli koko perheelle raskas ja väsyttävä: vanhempien ajasta suuri osa kului Toivon rauhoitteluun ja kunnolliset yöunet olivat jo pitkään olleet pelkkä haave. Toivon laskeminen esimerkiksi sängylle yksin oli yleensä täysi mahdottomuus ja päivisin Toivo viettikin mieluiten aikaa äitinsä sylissä kantoliinassa. Toivon ollessa kahdestaan isän kanssa tilanne oli erityisen vaikea, sillä ollessaan pois äidin välittömästä läheisyydestä oli Toivo erityisen rauhaton. Iltaisin ja öisin Toivon itkiessä vanhemmat ajeluttivat häntä vuoron perään tuntikausien ajan autolla ympäriinsä, sillä auton kyydissä Toivon itku rauhoittui hetkeksi. Toivon itku rytmitti elämää. Sekä päivät että yöt tuntuivat kuluvan kuin sumussa.

 

KOLIIKKIVAUVAN RUNSAS ITKU SAATTAA USEIN TUNTUA PERHEEN MUISTA LAPSISTA SIETÄMÄTTÖMÄLTÄ

Toivon itku väsytti vanhempien lisäksi myös perheen muita lapsia. Yleensä iltaan ja aamuyöhön ajoittunut itku vaikeutti perheen muiden lasten nukkumaanmenoa ja koetteli hermoja: lapsi ei ymmärrä vauvan itkua tai hallitse tunteitaan yhtä hyvin kuin aikuinen ja sen vuoksi koliikkivauvan runsas itku saattaa usein tuntua perheen muista lapsista sietämättömältä.

 

Vanhemmat olivat kokeilleet useita keinoja tilanteen helpottamiseksi aina ruokavaliomuutoksista vyöhyketerapiaan, mutta mikään menetelmä ei ollut tuntunut tuovan merkittää apua. Sattumalta Toivon vyöhyketerapeutin sukulainen oli samaan aikaan kehittelemässä täysin uudenlaista unipesää, jossa ollessaan vauva voisi tuntea äidin sydämen sykkeen ja kokea olonsa yhtä turvalliseksi kuin äidin sylissä. Vyöhyketerapeutti vinkkasi sukulaisensa innovaatiosta, Nucupesästä, Toivon vanhemmille terapian yhteydessä ja äidin läheisyydestä pitävän Toivon vanhemmista tämä uudenlainen unipesä kuulosti kokeilemisen arvoiselta idealta.

 

VANHEMMAT OLIVAT HÄMMÄSTYNEITÄ

Nucupesä tuotiin Toivon kotiin iltana, jolloin Toivo tavalliseen tapaansa itki ja oli väsynyt sekä rauhaton. Vanhempien odotukset olivat korkealla mutta pesän vaikutus yllätti silti: Toivo rauhoittui Nucupesässä sydämen sykkeen tuntiessaan lähes välittömästi ja nukkui seuraavana yönä pidemmät yöunet kuin kertaakaan aiemmin. Vanhemmat olivat hämmästyneitä.

 

APUA VAIKEAN KOLIIKKIVAIHEEN YLI SELVIÄMISEEN

Nucupesää käytettiin Toivon perheessä seuraavien muutaman kuukauden ajan. Koliikkivaiva ei tietenkään Nucupesän avulla poistunut kokonaan, mutta pesä helpotti arkea ja toi apua vaikean koliikkivaiheen yli jaksamiseen. Päivisin Toivo kykeni Nucupesän avulla rauhoittumaan muuallakin kuin kantoliinassa äidin sylissä. Erityisesti isälle oli suuri helpotus, kun Toivo rauhoittui Nucupesän avulla myös ilman äidin välitöntä läheisyyttä ja kahdenkeskinen aika Toivon kanssa oli levollisempaa. Iltaisin ja öisin Nucupesä vähensi Toivon itkuisuutta ja helpotti nukahtamista ja näin ollen myös vanhemmat sekä perheen muut lapset saivat levätä enemmän. Perheen vanhempien lasten oli helpompaa mennä iltaisin nukkumaan ja herätä seuraavana aamuna virkeänä kouluun, kun Toivo oli rauhallisempi.

 

”Suosittelemme Nucupesää muillekin vauvan koliikin tai univaikeuksien kanssa kamppaileville perheille.”

Nyt, kesällä 2017, Toivo on puolentoista vuoden ikäinen reipas ja iloinen poika. Koliikki on jäänyt taakse jo kauan sitten ja refluksitautikin on pikkuhiljaa hellittänyt. Ensimmäisten kuukausien vaikeudet eivät ole vielä kuitenkaan unohtuneet. ”Olisi ollut hyvä, jos Nucupesä olisi ollut käytössä jo heti alusta lähtien. Voi olla, että myös ensimmäiset kuukaudet olisivat olleet hieman helpompia”, Toivon äiti pohtii. Toivon itkiessä vatsakipujen tai esimerkiksi nälän takia Nucupesästä ei tietenkään ollut apua mutta tilanteissa joissa itkulle ei ollut selkeää syytä, Toivo usein rauhoittui Nucupesässä sydämen sykkeen tuntiessaan.

 

Toivon vanhemmat suosittelevat Nucupesää muillekin vauvan koliikin tai univaikeuksien kanssa kamppaileville perheille. Heidän arkeaan se helpotti huomattavasti suomalla koko perheelle enemmän lepoa, rauhaa ja unta.