Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

NUCUN TARINA 

 

 

Nucun tarina sai alkunsa Oulun yliopistollisen sairaalan keskososastolla vuonna 2013, jossa ennenaikaisena syntyneiden kaksosten vanhemmat olivat huolissaan vastasyntyneistä lapsistaan. Ennenaikainen synnytys on aina vanhemmille raskas kokemus ja erityisen vaikeaa on olla etäällä keskoskaapissa hoidossa olevasta lapsesta. Huoli lapsen terveydestä ja tulevaisuudesta on suuri.

 

Kenguruhoito, jossa vanhempi pitää vauvaa sylissään paljasta ihoa vasten, on tutkitusti erittäin hyödyllinen menetelmä ennenaikaisesti syntyneiden lasten hoidossa. Se muun muassa edistää keskosen painonnousua, vähentää stressiä sekä tasoittaa hengitystahtia ja sydämen lyöntitiheyttä. Keskosen ollessa kenguruhoidossa se on rauhallisempi kuin keskoskaapissa, jolloin tärkeää energiaa kasvamiseen jää enemmän. Myös tärkeä side vanhemman ja lapsen välillä kehittyy nopeammin kenguruhoidon seurauksena.  Ympärivuorokautinen kenguruhoito olisi keskosen terveyden kannalta paras vaihtoehto, mutta se ei usein kuitenkaan ole mahdollista. Suuri kiinnostus keskosten hyvinvointia kohtaan, henkilökohtainen kokemus keskoslapsen vanhemmuudesta sekä ajatus kenguruhoidon ylivoimaisesta hoitovaikutuksesta synnyttivät idean ainutlaatuisesta unipesästä, jossa ollessaan lapsi voisi tuntea olonsa yhtä turvalliseksi kuin vanhempiensa sylissä ja ympärivuorokautiset kenguruhoidon positiiviset vaikutukset tulisivat mahdollisiksi.

 

Muutaman vuoden päästä idea uudenlaisesta keskosten hoidosta muuttui todellisuudeksi ja ensimmäinen prototyyppi Nucupesästä valmistui. Sekä idea että prototyyppi vastaanotettiin mielenkiinnolla ja pian tämän jälkeen, vuoden 2016 lokakuussa, ensimmäiset versiot Nucupesästä otettiin käyttöön Oulun yliopistollisen sairaalan keskososastolla. Keskososastolla Nucupesän vaikutukset ovat osoittautuneet kenguruhoidon kanssa samankaltaisiksi: pesässä ollessaan keskoset ovat rauhoittuneet, syöneet sekä nukkuneet paremmin ja keskosten happisaturaatiot sekä sykkeet ovat tasaantuneet. Keskososaston lisäksi unipesää ovat testanneet useat perheet ja myös kotikäytössä tulokset ovat olleet erinomaisia: lapset ovat unipesässä ollessaan nukkuneet rauhallisemmin ja itkeneet vähemmän. Nucupesää on käytön myötä kehitetty entistäkin paremmaksi ja käyttäjäystävällisemmäksi yhteistyössä muun muassa keskososaston sairaanhoitajien kanssa ja ominaisuudet on pikkuhiljaa saatu hiottua käyttäjien toiveita vastaaviksi.

 

Nyt vuonna 2017 Nucu on ottamassa seuraavaa suurta askelta kohti tulevaisuutta, jossa jokainen saa levätä öisin. Tavoitteenamme on edistää mahdollisimman monen lapsen ja perheen hyvinvointia niin sairaaloissa kuin kodeissakin.